Farní výlet 25.6.2011

25.06.2011 - 13:30

V sobotu 25. 6. 2011 se koná farní výlet pro děti a jejich rodiče.

Jede se do Veverské Bitýšky, kde nejprve navštívíme Jarošův mlýn – muzeum mlynářského řemesla. Následně se přesuneme do Chudčic. Cestou ke studánce budou děti plnit různé úkoly.

Je třeba, aby si děti vzaly s sebou bílá trička. Budeme také opékat špekáčky.

Cestovat budeme auty (je třeba se domluvit s kým kdo pojede). Parkoviště pro auta je na dvoře před mlýnem. Sraz na tomto parkovišti je ve 13.30. Vstupné pro děti 30,- Kč zaplatí farnost, dospělí si vstupné 60,- Kč platí sami. Prohlídka mlýna trvá asi 1 hod. a provede nás a výklad nám podá sám pan mlynář.

Jarošův mlýn

Kulturní památka Jarošův mlýn ve Veverské Bítýšce je muzeem, kde si můžete projít i taková místa, kam je za provozu z hygienických a bezpečnostních důvodů návštěvám vstup přísně zakázán. Uslyšíte o tom, jak se ze vstupní suroviny - obilného zrna - vyrobí mouka hladká, polohrubá, hrubá, krupička, krupice, oddělí se otruby a klíčky, nežádoucí příměsi, plevel, jak se ve mlýně dříve žilo. K prohlídnutí je celá budova mlýna, stroje potřebné ke zpracování jednotlivých produktů a vodní náhon se stavidlem. Při prohlídce mlýna se vrátíte do starých časů, do doby, kdy řemeslo mělo zlaté dno, kvalita řemeslné práce byla samozřejmostí, lidé si vážili práce druhých a dovedli ji náležitě ocenit.

Na místě současného Jarošova mlýna stával mlýn už od nepaměti. Své znovuzrození zažil ve 30. letech 20. století, kdy si ho manželé Jarošovi koupili a obnovili ho. Současná podoba mlýna se řadí mezi významné průmyslové památky. Tehdejší budova byla zrekonstruována a byly k ní přistavěny i čtyři podlaží a mlýn byl i vybaven nejmodernější technologií. Po druhé světové válce byl mlýn znárodněn a postupem času i devastován. Naštěstí ho po revoluci dostali opět Jarošové, kteří ho obnovili a zpřístupnili veřejnosti.

Jarošův mlýn, Na Bílém potoce č. p. 89, 664 71 Veverská Bítýška.
GPS souřadnice: Loc: 49°16'24.86"N, 16°25'49.906"E
Tel.: +420 549 421 444, fax.: +420 549 420 333, mobil: +420 777 140 523
mail: jarosuvmlyn@seznam.cz
oficiální webové stránky: www.jarosuvmlyn.cz
Viz take zde a zde.

Na webových stránkách nalezneme takovéto zhodnocení návštěvy mlýna: Dobrý den, o víkendu jsme navštívili Jarošův mlýn ve Veverské Bítýšce. Byli jsme velice překvapeni pěkným a zachovalým dřevěným vnitřním zařízením. Pan mlynář nás ochotně provedl celým mlýnem, odpověděl na všechny naše všetečné dotazy. Opravdu svému řemeslu rozumí. Výlet do Jarošova mlýna jsme spojili s projížďkou lodí po nedaleké Brněnské přehradě. Vřele návštěvu mlýna doporučujeme. Opravdu to stálo za to! I naše děti dokázal pan mlynář zaujmout - což se nepovede každému. Honza s rodinou