Pouť na Vranov 8.9.2010

Tak jsme se vrátili z pouti na Vranov u Brna a do Křtin, z poutních míst, které patří mezi ty nejvýznamnější, a to nejen v rámci brněnské diecéze.

Pouť byla okořeněna skutečností, že obě poutní místa, která jsme navštívili, slaví letos významná výročí:

  • Chrám Narození Panny Marie ve Vranově u Brna si připomíná 770 let od zjevení Panny Marie Vranovské (viz o chrámu více zde).
  • Chrám Jména Panny Marie v Křtinách, jedno z nejstarších poutních míst na Moravě, slaví 800 let od zjevení Panny Marie Křtinské (více o chrámu viz zde).

Zatímco naši předkové putovávali do těchto míst pěšky (měli na to ale více času - většinou to bývávala třídenní pouť), my jsme absolvovali většinu cesty autobusem, a tak naše hlavní putování bylo spíše vnitřní - šlo o putování k Panně Marii, matce všech křesťanů, té která slaví 8. září své narozeniny.

Pouť proběhla podle předpokladů popsaných v pozvánce na pouť (viz zde), jen nám nevyzbyl čas na pořádný oběd, což ale nesli poutníci statečně, a taky jsme se vrátili domů až kolem 17. hodiny (a ne po 15. hodině, jak jsme plánovali). Vcelku byla pouť vydařená, soudě podle obličejů účastníků, a můžeme se těšit zase na nějakou další společnou pouť (nejbližší bude Šmelcovna).

Pár fotografií z pouti: